Qui som

Som veïns i veïnes de Valldoreix que fa molt anys que patim un soroll molt considerable provinent dels trams d’AP-7 i B-30 que transcorren pel nostre terme municipal i hem decidit crear una Plataforma per actuar de manera conjunta davant les administracions.

Els impulsors inicials som del barri del Regadiu però els afectats som diversos barris de Valldoreix. Vam activar la mobilització en assabentar-nos per la premsa que al barri veí de Mas Gener (Mira-sol, Sant Cugat del Vallès), amb la mateixa problemàtica, s’adoptarien mesures reductores del soroll per estar inclosos en el PLAN DE ACCCIÓN DEL RUIDO del Ministerio de Fomento (actualment Ministerio de Transporte, Movilildad y Agenda Urbana) en el qual nosaltres hem estat totalment ignorats.

Una mica d’història per entendre el punt on ens trobem……

Les converses i reunions dels veïns i veïnes de Valldoreix amb les administracions locals perquè traslladessin la problemàtica del soroll a les administracions titulars de les infraestructures van iniciar-se fa uns 20 anys. L’any 2000 es va demanar que s’adoptessin mesures correctores del soroll per la construcció de la B-30. L’ any 2008 aquestes demandes es van intensificar quan el Ministerio de Fomento va endegar l’ampliació de l’entrada del desdoblament AP-7/B-30 a l’àmbit de la Riera de Rubí-Rotonda de Can Domènech passant de 6 a 10 carrils.

Per concretar la problemàtica, l’any 2010 es va aconseguir que l’EMD de Valldoreix encarregués un estudi acústic on es concloïa que es superaven el valors límits acústics per a zona amb predomini d’ús residencial. En aquest estudi es proposaven una sèrie de mesures reductores del soroll com l’apantallament del tram, la reducció de velocitat i el canvi del paviment per un paviment sonoreductor.

A data d’avui no s’ha dut a terme cap de les mesures proposades a l’estudi, tot i que les administracions públiques han reconegut en diversos documents públics el problema d’excés de soroll. Aquest soroll s’ha anat incrementant per l’augment de trànsit rodat a l’AP-7/B-30 i per la pèrdua de massa arbòria amb les successives ventades, nevades i temporals, com darrerament el Glòria.

En paral·lel, al barri de Mas Gener (Mira-sol, Sant Cugat del Vallès), també fortament afectat pel soroll, els veïns i veïnes van iniciar una reclamació amb el mateix objectiu però en el quilòmetre d’autopista just anterior al de Valldoreix. L’any 2017, per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Cugat, es va realitzar l’estudi acústic de Mas Gener, que també concloïa que es superaven els límits acústics per la classificació de la zona i feia propostes de mesures d’apantallament amb semi-cobriment de la infraestructura, entre altres.

Com a resultat, Mas Gener ha estat inclòs en el Plan de Acción del Ruido -2a fase 2016- del Ministerio de Fomento en el que es preveu executar actuacions reductores del soroll com l’apantallament i la reducció de la velocitat.

En canvi, inexplicablement, el tram que transcorre per Valldoreix i que és la continuació del tram de Mas Gener, no està inclòs en aquest aquest pla d’acció, tot i tenir un nombre d’afectats similar i disposar d’edificacions sanitàries, com geriàtrics, especialment sensibles.

Veient això, els veïns i veïnes del barri del Regadiu de Valldoreix, reunits en assemblea el 18 de juny de 2020, vam acordar crear aquesta Plataforma.

El nostre objectiu és que les administracions competents ENS INCLOGUIN en les mesures reductores del soroll adoptades per Mas Gener, consistent en estendre 1’3 km més les actuacions previstes, així com endegar les accions que considerem oportunes per solucionar el problema del soroll provinent de les infraestructures que transcorren pel nostre districte.

A aquests efectes en dirigim al Ministerio de Transporte, Movilildad y Agenda Urbana, titular de l’AP-7, la Diputació de Barcelona, titular de la B-30, així com les Administracions Locals i la Generalitat. Considerem que fa masses anys que esperem una actuació diligent de les administracions i mesures correctores del problema mentre està en risc el nostre dret a la salut.

Valldoreix, 29 de juny 2020

PLATAFORMA STOP SOROLL AP7 VALLDOREIX